T: +40-745-245216 E: contact@gutuiuldeaur.ro

Single Blog Title

This is a single blog caption
19
Feb

Bolile gazonului: mucegaiul de zapada (simptome, conditii favorabile si tratament)

Mucegaiul de zapada (microdochium nivale) este cea mai des intalnita si cea mai daunatoare boala a gazonului si poate sa apara odata cu topirea zapezii, la inceput de primavara, cand pe gazon se observa pete rotunde (Ø 1 – 3 cm) de culoare maro rosiatica sau bronz.
Mucegaiul de zapada se dezvolta atat in prezenta zapezii, boala fiind mai severa, cat si in absenta zapezii, iar pe masura ce boala evolueaza, firul de gazon devine maroniu si diametrul petelor ajunge la 50 – 60 cm, uneori cu centrul albicicos.
In condiţii de umiditate, marginile petelor devin rozalii datorita sporilor ciupercii.
In zonele afectate, gazonul poate fi distrus partial sau total.

Conditiile favorabile pentru dezvoltarea ciupercii sunt: temperaturile scazute (0-18°C), stratul de zapada, perioadele lungi de vreme ploioasa si frguroasa, zonele umbroase sau slab drenate, gazonul lasat netuns peste iarna sau existenta de straturi de frunze peste gazon, care il impiedica sa respire.
Odată cu topirea zapezii, sporii sunt raspanditi prin picaturile de apa, unelte, animale sau pe talpile celor care calcă gazonul.

Tratament pentru mucegaiul de zapada la gazon
Se vor aplica tratamente cu produse de protectie a plantelor. In literatura de specialitate se recomanda tratamente cu produse pe baza de:
– clorotalonil – cu actiune de contact (Bravo 500 SC);
– iprodione – cu actiune de contact (Rovral 500 SC);
– propiconazol – cu actiune sistemica ( Bumper 250 EC; Tilt 250 EC);
– tiofanat-metil – cu actiune de contact si sistemica (Topsin 500 SC; Topsin Al 70 PU).
– tebuconazol – cu actiune sistemica si translocare acropetala, prin xilem, in toate organele plantei (Folicur Solo 250 EW; Gat Tessla 25 WG; Orius 25 EW; Riza 250 EW.)

Tratamentele se vor face primavara dupa incalzirea vremii ori cu un produs sistemic sau cu o solutie de amestec: fungicid de contact + fungicid sistemic. Inainte de tratament se va grebla gazonul, se vor aduna si de preferat distruge prin ardere, toate resturile vegetale.

Tratament pentru suprafete mici
In zonele afectate de mici dimensiuni se poate interveni imediat dupa instalarea bolii, prin scoaterea plantelor bolnave, dar si a unui substrat de sol de 2 cm. In zona respectiva se pune substrat pentru gazon amestecat cu nisip, se presara seminte de gazon si se batatoreste locul. Rezultatul va fi spectaculos.

Daca gazonul tau este infectat, nu ezita sa ne contactezi. Pretul depinde in principal de suprafata, dar si de alt servicii solicitate si distanta de deplasare.

[photo_gallery]
[image title=”” thumb_width=”150″ thumb_height=”100″]http://gutuiuldeaur.ro/wp-content/uploads/2018/02/mucegaiuldezapada_gazon_2.jpg[/image]
[/photo_gallery]

Leave a Reply

You are donating to : Gutuiul de Aur

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...
×

Scrie-ne pe Whatsapp!

×